Hot Destinations - шаблон joomla Mp3

                                      BISERICA VECHE DIN BREBINA

      Biserica este locul sfant in jurul caruia s-a constituit comunitatea unui sat,pentru ca oamenii dupa ce si-au construit bordeiul ,si-au ridicat si lacasul sfant unde mergeau sa se roage. Astfel de bisericute din lemn se mai gasesc si astazi in satele din Plaiul Closani fiind declarate monumente istorice .Si in parohia Titerlesti din satul Brebina exista o astfel de bisericuta.

      Bisericuta este o constructie joasa in forma de nava acoperita cu sindrila ,cu aspectul unei casute taranesti.In fata se afla pridvorul ingust sprijinit pe patru stalpi de lemn care apoi au fost imbracati in curpen si tencuiti.In pridvorul bisericii sunt pictatii Sf.Apostoli Petru si Pavel,de o parte si de alta a usii,iar pe partiile laterale Sf. Andrei si Sf.Toma.Bisericuta cuprinde cele trei incaperii firesti:pronaos, naos si altar.

      Pe zidul dintre naos si pronaos ,chiar deasupra usii este scrisa pisania: Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ridicat aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica pe temelie de piatra si s-au tencuit impodobindu-se cu zugraveala precum se vede prin ostenelile si cheltuielile titoriilor ce se numesc la vale :Preotul Iordache ereu, Ionita Piciu din Baea ajutorand si acei locuitori ai mahalalei acestea cu zile de lucru si in zilelel prea Inaltatului Ioan, domn al Principatelor Unite moldovo-romane si cu blagoslovenia parintelui episcop D.D Nifon ,care praznuieste hramul Sf.Apostoli Petru si Pavel.Pictura este afumata si relizata pe un fond albastru inchis. Ceea ce impresioneaza in mod placut sunt usile imparatesti care ii reprezinta pe pe Arhanghelii Mihail si Gavril care poarta vesmant de culoare verde si mantie rosie si in mana Arhanghelul Gavril tine un buchet de trandafiri.

      Deasupra este un grup de ingerii si Sfantul Duh sub forma de porumbel inconjurat de raze .Aceste usi reprezinta o o adevarata opera de arta ,fiind realizate in anul 1834 de catre Simion Zugravul un pictor binecunoscut de icoane .Masa sfanta este realizata din piatra masiva , iar pe picior,fata dinspre usile imparatesti are, are cioplita o cruce in relief.In acesta bisericuta se ma i pastreaza doar cateva carti vechii cum ar fii:Liturghier,Ceaslov,Orologiu si Octoih.

Fotografii oferite de domnul Claudiu Netoiu.

Anunturi primaria Baia de Arama

Nr. crt. Data publicarii pe site  Denumire anunt  Descarca 
2 22.07.2019  Afisare rezultate proba scrisa - post Inspector Evidenta Persoanei Primarie Baia de Arama    Fisier ZIP 
1 26.05.2019  Concurs angajare post vacant Consilier grad II in cadrul CNIPT Baia de Arama    Fisier ZIP