Hot Destinations - шаблон joomla Mp3
ribbon

ribbon

Curs valutar BNR

 

ribbon

Mijloace de transport

Lista completa cu mijloacele de transport in comun ce strabat orasul si satele invecinate o gasiti in aici.

 

 Citeste...

ribbon

Agrement si cazare

Ai venit in vizita de lucru sau ca turist sa descoperi frumusetea Baii de Arama? Aici gasesti locurile unde te poti caza!

 

 

Citeste...

ribbon

Pret carburant

 

 Citeste...

                                                              BISERICA NOUA DIN BREBINA

           Constructia bisericii a inceput inca din anul 1935 pe timpul parintelui Al.Dobrescu .In mijlocul platoului aproape de bisericuta veche se inalta impunatoare noua constructie cu acoperisul alb,turla cu 12 ferestre si fatada lucrata in strop marunt de calciu,o adevarata minune si mandrie  a locuitorilor.Scenele biblice sunt reprezentative ,realizate in culorii vii,culoarea aurie fiind cea dominanta .Icoanele realizate de acelasi pictor ,paraclisul si iconostatul de lemn,sculptate cu migala si catapeteasma lucrata in foita aurita ,fara ostentatie ,sunt in ton cu exteriorul realmente impunator care-i dau aspectul unei adevarate catedrale.Chiar langa biserica ,pe platou a fost ridicata  o frumoasa cismea din marmura  care prin albul si eleganta ei se ridica la inaltimea intregului  edificiu dovedind ca in aceste locuri atat timp cat va exista apa exista si credinta.

       Clopotnita este in dreapta bisericii, fiind asezata pe patru tevi metalice ,cu scara interioara ce duce la o mica platforma ,cu toaca din lemn si din metal,clopotul avand dimensiuni mici fara inscriptii.Intrarea in biserica se face prin trei arcade in fata ,cea din mijloc fiind mai mare si cate o arcada laterala ,formate de cei patru stalpi pe care  este asezat pridvorul,pe unul din stalpii arcadelor, in interior,este zugravit Sf.Nicodim de al Tismana.

         Deasupra usii se afla pisania, in stanga Sf.Petru si Sf Dimitrie,iar in dreapta intrarii, Sf Pavel si Sf. Gheorghe.Pronaosul  are trei ferestre pe lateral intre ferestre fiind zugravitii, in dreapta Sf.Ecaterina  si Sf. Varvara si in stanga Sf Mucenic Haralambie,Sf. Cuvios Antonie ,Sf.Mucenica Filofteia  si Sf.Cuvioasa Parascheva.Pe tavanul  pronaosului este pictata Maica Domnului cu Pruncul ,iar lateral scene  biblice, in dreapta :Nasterea Domnului ,sus Samariteanul Milostiv si invierea lui Lazar ,jos si in stanga Intrarea in Biserica a Maicii Domnului,sus Vindecarea Orbului si Intoarcerea Fiului Risipitor,in partea de jos.Deasupra ferestrelor sunt pictatii cate patru sfintii in medalion.In naos,sunt  cate doua ferestre, de o parte si de alta a absidelor, intre feresatre sunt zugraviti ,in stanga :Sf .Mucenic Oprea Nicolae,Sf.Imparatii Constantin si Elena ,Sf.Arhanghelii Mihail si Gavril,incadrand-o pe Maica Domnului si Dreapta Ana ,langa altar,iar in dreapta :Sf.Ioan Romanul,Sf.Mucenic Pantelimon,Sf Teodor Tiron , Sf.Mucenic Mihai ,Sf. Mare Mucenic Gheorghe incadrat de  Maica Domnului si Sf.Prooroc Ioan Botezatorul ,si langa altar Dreptul Ioachim.

   Altarul are trei ferestre dispuse simetric  fata  de Sfanta masa si o fereastra  la Proscomidiar. .Pe pereti sunt pictati Sf.Ierarhi,iar pe tavanul altarului este zugravita Maica  Domnului cu Pruncul, inconjurata de ingeri.

                                      BISERICA VECHE DIN BREBINA

      Biserica este locul sfant in jurul caruia s-a constituit comunitatea unui sat,pentru ca oamenii dupa ce si-au construit bordeiul ,si-au ridicat si lacasul sfant unde mergeau sa se roage. Astfel de bisericute din lemn se mai gasesc si astazi in satele din Plaiul Closani fiind declarate monumente istorice .Si in parohia Titerlesti din satul Brebina exista o astfel de bisericuta.

      Bisericuta este o constructie joasa in forma de nava acoperita cu sindrila ,cu aspectul unei casute taranesti.In fata se afla pridvorul ingust sprijinit pe patru stalpi de lemn care apoi au fost imbracati in curpen si tencuiti.In pridvorul bisericii sunt pictatii Sf.Apostoli Petru si Pavel,de o parte si de alta a usii,iar pe partiile laterale Sf. Andrei si Sf.Toma.Bisericuta cuprinde cele trei incaperii firesti:pronaos, naos si altar.

      Pe zidul dintre naos si pronaos ,chiar deasupra usii este scrisa pisania: Cu ajutorul lui Dumnezeu s-a ridicat aceasta sfanta si dumnezeiasca biserica pe temelie de piatra si s-au tencuit impodobindu-se cu zugraveala precum se vede prin ostenelile si cheltuielile titoriilor ce se numesc la vale :Preotul Iordache ereu, Ionita Piciu din Baea ajutorand si acei locuitori ai mahalalei acestea cu zile de lucru si in zilelel prea Inaltatului Ioan, domn al Principatelor Unite moldovo-romane si cu blagoslovenia parintelui episcop D.D Nifon ,care praznuieste hramul Sf.Apostoli Petru si Pavel.Pictura este afumata si relizata pe un fond albastru inchis. Ceea ce impresioneaza in mod placut sunt usile imparatesti care ii reprezinta pe pe Arhanghelii Mihail si Gavril care poarta vesmant de culoare verde si mantie rosie si in mana Arhanghelul Gavril tine un buchet de trandafiri.

      Deasupra este un grup de ingerii si Sfantul Duh sub forma de porumbel inconjurat de raze .Aceste usi reprezinta o o adevarata opera de arta ,fiind realizate in anul 1834 de catre Simion Zugravul un pictor binecunoscut de icoane .Masa sfanta este realizata din piatra masiva , iar pe picior,fata dinspre usile imparatesti are, are cioplita o cruce in relief.In acesta bisericuta se ma i pastreaza doar cateva carti vechii cum ar fii:Liturghier,Ceaslov,Orologiu si Octoih.

Fotografii oferite de domnul Claudiu Netoiu.

Anunturi primaria Baia de Arama

Nr. crt. Data publicarii pe site  Denumire anunt  Descarca 
2 22.07.2019  Afisare rezultate proba scrisa - post Inspector Evidenta Persoanei Primarie Baia de Arama    Fisier ZIP 
1 26.05.2019  Concurs angajare post vacant Consilier grad II in cadrul CNIPT Baia de Arama    Fisier ZIP