Hot Destinations - шаблон joomla Mp3
ribbon

ribbon

Curs valutar BNR

 

ribbon

Mijloace de transport

Lista completa cu mijloacele de transport in comun ce strabat orasul si satele invecinate o gasiti in aici.

 

 Citeste...

ribbon

Agrement si cazare

Ai venit in vizita de lucru sau ca turist sa descoperi frumusetea Baii de Arama? Aici gasesti locurile unde te poti caza!

 

 

Citeste...

ribbon

Pret carburant

 

 Citeste...

Presarate de izvoare, pajisti si nenumarate formatiuni calcaroase si marginite de munti ca de zidurile unei cetati naturale, aceste tinuturi au  fost locuite înca din timpuri stravechi de stramosii nostri geto-daci. Coborând de la Vârful lui Stan sau de la Piatra Motrului, tinutul pâna dincolo de Glogova, pe Valea Motrului, tinutul se desfasoara sub forma unui amfiteatru natural, o adevarata ilustrare a notiunii de „plai” asa cum fusese ea definita de Blaga, autorul studiului despre ‘spatiul mioritic”: “un plan deschis pe o coama verde de munte, scurs molcom la vale”.

Denumirea de plai s-a impus pentru întreaga zona asa cum se desprinde din catagrafia anului 1819 ( Plaiul Muntelui) sau cea din 1931 (Plaiul Closanilor) care a ramas vie în constiinta locuitorilor. Ea este legata de înaltimea Piatra Closanilor care domina tinutul, caci urme ale existentei umane s-au descoperit din timpurile stravechi în aceste parti. Multe se pastreaza în muzee, iar altele se pastreaza înca în vitrinele din scoli (ciocane de piatra slefuite, înmanusate sau gaurite descoperite la Baia de Arama, la Marasesti, Negoiesti sau Ponoarele).

Au fost,de asemenea gasite aici unele topoare de arama (dintre care unul îl pastram la punctul muzeistic ), dovada ca arama se prelucra în acest tinut. Ea avea, potrivit specialistilor, calitati deosebite :

“Cuprul de la Baia de Arama nu contine argint ca cel din Transilvania, ceea ce deosebite în mod sigur cele doua centre din Romania.”

Istoricul Dumitru Berciu mentiona descoperirea unui vas de tip Keroni apartinând culturii Salcuta “Vase Kernoi din care avem un singur exemplar de la Closani. El se înrudeste cu cele din Troia, cu cele din Tessalia si cu vasul de la Toszy din epoca timpurie a bronzului. În dealul care strajuieste partea vestica a orasului Baia de Arama si poarta numele Dochiciu, au fost descoperite câteva monede dacice:

“În afara de tezaure s-au descoperit în Oltenia o multime de monede dace razlete în toate partile provinciei .Notam astfel pe cele de la Orodel (judetul Dolj), Baia de Arama (judetul Mehedinti)…”

O astfel de moneda, reprodusa de istoricul amintit, poarta pe una din fete figura unui rege dac (probabil Durapaneus), iar pe cealalta parte, calul si calaretul, un adevarat model istoric de luptator (Manimazos, Heros, Hercules), asa numitul calaret trac. Speologul Cristian Lascu, cel care a cercetat comorile subterane ale tinutului, marturiseste ca a descoperit  într-o pestera dintr-o zona urmele unei vetre si un ac de os din neolitic :

“Il pastrez, si azi ma leaga cu un fir imaginar, dar cert de termearul necunoscut din neolitic, care aflam în plina aventura si ca descoperim colturi de pamânt nestiute de om”.

Satul Bratilov care apartine astazi orasului Baia de Arama, era amintit chiar la începutul domniei lui Mircea cel Batrân, în anii 1931-1392, într-un document prin care  se dadeau manastirii Tismana mai multe privilegii printre care si venitul de la minele de acolo.

În regiunea de veche traditie miniera Olteniei se men?iona la sfârsitul secolului al XVI-lea, pentru prima oara în documente, satul Baia de Arama în  proprietatea boierilor Glogoveni.

Despre geografia umana a tinutului s-a ocupat si George Erdeli, care mentiona vechimea localitatii Baia de Arama: ,,Localitatea Baia de Arama” apare pentru prima data înscrisa pe harta stolnicului Constantin Cantacuzino, timarita la padova, în 1718, sub numele de Minera di Rama pozitionata la sud de râul Motru. De asemenea ea mai este semnalata si în harta lui Frederich Schwartz (1723). Localitatea  este amintita sub numele  de Calchis (arama) de catre Stefanus Bizantinus în regiunea schitiei. Cel care a detaliat  aceste elemente a fost Nicolae Densutianu, care o identifica, într-o carte fabuloasa, cu stravechea Calcis, idee preluata si de catre alti cercetatori:

,,Originea aramii era tot în cazul scitica cum acesta o constata în epoca asa numita a aramii ce caracterizeaza Carpatii. În particular, orasul Chalcis din Scytia, de care face amintire Stephan Bizantinul nu putea sa fie altul decât asa numita Baie de Arama din partile de apus ale României unde administratia austriaca constatase înca pe la anul 1719 ca aceste mine lucrate înca din timpurile cele mai vechi erau aproape toate sleite, unde colinele si pe toate vaile dinprejur se pot cunoaste si astazi nenumarate urme de ocne si escavari dupa sistemul arhaic.

Dealurile si în special cel numit Ocne, unde se mai vad si acum puturile de extractie, erau bogate în minereu de cupru, fapt care a determinat reluarea exploatarii armatei consemnata din timpul domniei lui Mircea cel Batrân. Extragerea minereului atingea un punct de vârf în perioada domniei lui Matei Basarab, care se pare ca ar fi trecut prin aceste locuri, la fel ca si Mircea cel Batrân, asa cum  arata P. Gârboviceanu:

Mateiu a fost biruit si cu mai multi boieri au primit spre Tismana, unde au stat închis 10 zile, fiind urmariti de oamenii lui Leon sub conducerea banului Boul, cumnatul sau. De  aici Mateiu împreuna cu boierii între care se afla si  Tudosie Mehedinteanul au pornit spre Izverna la casa batrânului spatar Stoica, iar el povatuind-ul i-a sus la munte si au trecut apoi la Hateg.

Dupa ce s-a întors din Ardeal pe acelasi drum, fiind întâmpinat de boieri în selistea Prestinii  si s-a instalat ca domn am tarii Românesti, Matei Basarab a încurajat exploatarea cuprului facând anumite înlesniri pentru atragerea mesterilor straini în zona.

sursa de inspiratie: Cartea  “Baia de Arama”, scrisa de  domnul profesor Cornel Boteanu

                                  1. Sărbătoarea ,,Liliac de la Ponoare” - 4-5 mai 2019

       Sărbătoarea liliacului de la Ponoarele se va desfăşura în acest an (2019) în zilele de 4 şi 5 mai.

      Locul de desfăşurare: Scena amplasată în Pădurea de liliac;

                           Organizatori: PRIMĂRIA şi CONSILIUL LOCAL PONOARELE.

        Într-un colţ plin de puritate al zonei de nord din județul Mehedinţi, localitatea Ponoarele își întâmpină  călătorii aşa cum se cuvine an de an. Locurile pitorești, cadrul natural care zugrăvește fiecare peisaj în parte, dar și localnicii vorbesc cu multă frumusețe despre locurile binecuvântate de aici. Totodată, pe aceste meleaguri se găsesc numeroase legende despre florile viu colorate și cu parfum dulce și nu numai.

  Celebra pădure de liliac se află pe Valea Prislopului, locul în care se desfăşoară anual ,,Sărbătoarea liliacului”. Pădurea de liliac se află la 3 kilometri de Ponoarele, între satele Ponoarele, Tihoi şi Băluţa, totodată această rezervație se întinde pe 20 de hectare și este declarată monument al naturii. Drum de acces, care este și singurul, de altfel, este unul pietruit şi foarte aglomerat mai ales cu ocazia sărbătorii.

 La nivelul României această sărbătoare este foarte cunoscută și apreciată, dovadă fiind numărul impresionat de turiști care vin aici an de an. De obicei sărbătoarea liliacului se desfășoară la începutul lunii mai a fiecărui an în perioada în care liliacul este înflorit Această sărbătoare a naturii, sărbătoarea florilor parfumate de liliac alb și mov a devenit celebră în țara noastră și are o vechime destul de mare.

         Frumusețea cadrului natural din Ponoare

      Atât cadrul natural deosebit, cât și evenimentele folclorice care au loc aici, i-au oferit un renume național. Renumele acestei sărbători a ajuns și peste hotare. Manifestările cultural-artistice în aer liber sunt foarte îndrăgite de public, de aceea în fiecare an programul este unul bine organizat și diversificat. Astăzi, atât localnicii, cât și alți români din diferite regiuni ale țării, vin pentru frumusețea locurilor și pentru această sărbătoare.

Parfumul dulce al florilor de liliac, parfumul iubirii, pot spune,  atrage numeroși turiști să descopere România în totalitate. Nu doar pădurea de liliac atrage turiştii în acest colţ mirific al zonei de nord din Mehedinţi, ci şi multe alte frumuseţi  care sunt  catalogate drept monumente ale naturii, unice în Europa. De exemplu, Podul lui Dumnezeu, lacul Zaton și lapiezurile îngropate.

Haideți să descoperiți frumusețea unui drum lung presărat cu flori de liliac mov și alb! Haideți la Ponoare!

       

                                                                                          lil.jpg - 47.02 kb

 

 

       2.  Zilele  orasului  Baia de Arama   si   Festivalul National de Folclor ,,Munte, munte, brad frumos ``   10-11 august 2019  editia  a-XXI –a  

 

       In perioda 10-11 septembrie 2019, in cadrul amplei manifestari culturale ZILELE ORASULUI BAIA DE ARAMA,va avea  loc cea de-a XXI editie a Festivalului National de Folclor ,Munte, munte, brad frumos``.

        Manifestarea competitionala folclorica a devenit de traditie prin continuitatea sa de-a lungul anilor si prin promovarea folclorului muzical.Zona etnofolclorica bogata in traditii, Baia de Arama a fost si a ramas un reper pe harta festivalurlor de profil nationale.Laureatii acesui festival si-au construit un destin muzical remarcabil, Festivalul National de Folclor ,,Munte, munte, brad frumos`` fiind un moment semnificativ in evolutia lor muzicala si in recunoasterea calitatiilor vocale ,interpretative,a repertoriului specific zonei de origine si a juriului,specialisti in domeniul etnologiei, folclorului, etnomuzicologiei .

      Conservarea si promovarea patrimoniului cultural traditional romanesc si repunerea in circulatie a unor piese valoroase din diferite zone etnofolclorice ale tarii rprezinta obiectivul principal al acestui Festival National de Interpretare vocala si instrumentala.

   

 

                                                                           zilebaia.jpg - 28.29 kb

 

                       3.Festivalul ,,Ponoare, Ponoare 2-4 august 2019”-  a XIV-a ediție de încântare

      Județul Mehedinți în ultimii ani a început să își deschidă larg brațele pentru a îi invita pe locuitorii săi la noi evenimente. De asemenea, acest județ primitor îi invită pe români și străini să participe la numeroasele evenimente susținute aici pe diverse teme. Fiecare eveniment a adus un plus de faimă județului și în special Mehedințului de sub munte. În această zonă bogăția evenimentelor este susținută puternic de impresionantul cadru natural, dar și de hărnicia oamenilor care sunt deschiși și valorifică oportunitățile culturale, tradițiile, resursele material, dar și proiectele care se desfășoară aici.

        Festivalul ,,Ponoare, Ponoare 2019”- un autentic prilej de încântare folclorică

    Unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale este Festivalul ,,Ponoare, Ponoare 2019”care a ajuns la cea de-a  XIV-a ediție.

Acest festival anul acesta se va desfăşura acesta în perioada 2-4 august, într-un cadru natural specific județului Mehedinți, în apropierea podului natural de la Ponoarele,  Podul lui Dumnezeu. Programul Festivalul ,,Ponoare, Ponoare 2019” poate fi studiat pe site-ul oficial al Primăriei Ponoarele :   Festivalul,,Ponoare,Ponoare 2019 , totodată aici se găsesc și regulile de participare pentru cei care se înscriu la Festivalul ,,Ponoare, Ponoare 2019” a  XIII-a ediție.

 Cunoscuta interpretă de muzică populară, doamna Niculina Stoican va fi directorul festivalului şi președintele juriului, iar acompaniamentul concurenţilor va fi asigurat de,,Lautarii Mehedintiului,,, condusă de dirijorul Nicolae Drăghia.

 În cadrul zilelor dedicate acestui festival vor fi prezenţi în recital, atât laureaţii anului 2018, precum şi mulţi artişti cunoscuți, iubitori ai folclorului românesc, care vor încânta publicul conform programului stabilit pentru acest Festival. În ziua de gală a festivalului, odată cu lăsarea serii, recitalurile artiştilor vor fi însoţite de un frumos foc de tabără, dar și de alte surprize.

Organizatorii acestui Festival național își așteaptă vizitatorii în perioada 2-4 august 2019 și îi invită să descopere noi frumuseți ale României turistice, dar și să valorifice oportunitățile oferite de frumoasele locuri mehedințene.

Vă așteptăm cu mic, cu mare la Festivalul ,,Ponoare, Ponoare 2019” !

 

                                            4.MTB Race -Ponoarele 14 septembrie 2019

        Concursul MTB Race și pasiunea pentru natură și adrenalină

                   Ia-ți bicicleta și hai cu noi la pedalat!

 

     De mici învățăm să pedalăm și bicicleta indiferent de mediul în care am crescut, rural sau urban, este prietenul nostru rapid care ne va duce la destinație. Pentru că și mari avem nevoie de bicicletă, în sprijinul dorințelor noastre s-a organizat un concurs frumos, plin de surprize, într-un cadru natural de excepție care împletește ușor pasiunea pentru natură și adrenalină.

 Concursul MTB Race își așteaptă participanții și anul acesta în data de 14.09.2019 la Mehedinți, pentru o nouă aventură.

         PONOARELE MTB Race 2019 - Sâmbătă, 14 septembrie 2019

 

08:00 – 10:00 Sosirea participanților, validări și înscrieri la fața locului,

 

ridicarea kiturilor

 

10:00 – 10:30 Verificarea echipamentului și a bicicletelor

 

10:30 – 10:45 Ședința tehnică

 

11:00 – Startul competiției

 

13:00 – 17:00 Sosirea concurenților de pe traseu

 

14:00–17:00 Servirea mesei – prânz tradițional

 

17:00 Festivitatea de premiere

 

18:00 – 24:00 Seară între prieteni: concert folk - Marius Matache, Vlad Pârâu,

 

Mălina Nețoiu, concert NEW DEAL, foc de tabără

 

Anul acesta puteți alege unul din cele două trasee: Hobby Padurea de Liliac si Pro Varful Inalt. Detalii despre trasee, premii, regulament si altele, pe Site:Ponoarele MTB

  Email:Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. 

  Facebook:MTB RACE Ponoarele

                

                                                            Hai cu noi să pedalăm prin frumosul Mehedinți de sub munte!

 

 

 

Subcategorii

Anunturi primaria Baia de Arama

Nr. crt. Data publicarii pe site  Denumire anunt  Descarca 
2 22.07.2019  Afisare rezultate proba scrisa - post Inspector Evidenta Persoanei Primarie Baia de Arama    Fisier ZIP 
1 26.05.2019  Concurs angajare post vacant Consilier grad II in cadrul CNIPT Baia de Arama    Fisier ZIP